Monday, April 27, 2015

Kako ostati siguran za vrijeme jedrenja

Ako želite upravljati jedrilicom iz naše flote morate imati ISSA certifikat i RYA certifikat za VHF. Ti certifikati ce vam osigurati širok spektar znanja o pomorskoj plovidbi, zaštitnim mjerama, meteorologiji, prvoj pomoci i pomorskoj radio službi. Osim što cete upotpuniti svoje znanje bilo bi dobro da svoju posadu upoznate s pravilima sigurnosti na brodu. Donosimo neke sugestije kako pripremiti vašu posadu za hitne slucajeve:


Provjerite da li na brodu ima dovoljno pojaseva za spašavanje, te da li su svi upoznati gdje su smješteni na brodu. Pojasevi za spašavanje su glavni dio sigurnosne opreme broda, i mi cemo ih osigurati za vas i vašu posadu. Dok jedrite djeca bi ih stalno trebala nositi. Plovidba s djecom iziskuje dodatan opez i pozornost. Sigurnosna mreža može sprijeciti od pada s broda dijete, kucnog ljubimca ili dio opreme.

Poducite sve kako zaustaviti brod. Zamislimo najgori scenarij, da ste u upali u more ili imate hitan medicinski slucaj ili bilo kakav drugi hitan slucaj.  Pokažite im kako otpustiti jib i glavno jedro kako bi mogli zaustaviti brod. Te im objasnite kako ugasiti motor, i neke od osnovnih manevara kormilom.
Pokažite svima gdje se nalazi vatrogasni aparat i gdje se nalazi VHF i kako ga koristiti,gdje se pali i kako pozvati pomoc za slucaj izvanredne situacije.


Objasnite im što napraviti ukoliko se dogodi da netko upadne u more. To je najcešca nezgoda koja se dogada na moru i zahtijeva hitno djelovanje. Recite im što napraviti ukoliko upadnete u more, najbolje bi bilo da zaustavite brod kako biste mogli doplivati do njega. Takoder im trebate reci da vam treba netko pomoci ako se dogodi da netko završi u moru. Odmah mu dobacite kolut za spašavanje ili drugi plutajuci objekt. Jednom clanu dodjelite da cijelo vrijeme nadgleda osobu koja je u moru i oznacava je pokazujuci prstom u nju. Ostali trebaju biti spremni za slucaj da treba kontrolirati jedra ili pripremiti pojaseve za spašavanje.
Potreban je uigran timski napor za vratiti nekoga iz mora na brod i asistirati ostatku posade na brodu.

Pratite vremensku prognozu i upozorenja cijelo vrijeme. Naš base manager obavijestiti ce vas o vremenskoj prognozi u naredna tri dana i o mogucim lokalnim olujama. Ukoliko je najavljena oluja bit cete obaviješteni što je nužno napraviti s brodskom opremom i koja vam je najbliža sigurna luka.

Nezgodne i izvanredne situacije dogadaju se na moru, u tim situacijama trebate ostati pribrani i navoditi clanove vaše posade što napraviti u datoj situaciji. Neka vam dobra stara poslovica ''bolje sprijeciti nego lijeciti'' bude nit vodilja na vašem putovanju, i vaš odmor ce se sigurno postati jedno sigurno i ugodno iskustvo.

No comments:

Post a Comment